Minulý týden se rozloučila moje stará mikrovlnka. Pracovala
pro nás skoro 20 let. Dovlnila. Zůstalo jen grilování a pečení pizzy. Za mw troubu
jsem si zvykla, dokonce jsem v ní někdy vařila, nejen ohřívala. Na
zavařování menšího množství sklenic byla nepostradatelná. Když jsme jí tenkrát pořizovali, trochu jsem
měla obavu z toho, co mikrovlny s námi provedou. Zatím nic… Pro mě zůstává nebezpečnější pro zdraví
procházka kolem frekventované silnice. Ohřívat v ní jídlo pro miminko, to
bych asi zůstala u ohřevu ve vodě, ale pokud je něco na mw škodlivé, podstupuji
to dobrovolně „já“ a s vědomím – co kdyby. Třeba se někdy dohodnou, jestli
je to škodlivé nebo ne. A to už i mi to bude jedno ještě víc, než teď.
Při hledání vhodné mikrovlnky jsem měla představu, co by
měla umět. Rozhodně jsem nechtěla jen ohřev. Chtěla jsem aby uměla víc, než
moje původní. Podmínkou bylo vaření v páře, crisp, gril a teplovzduch. Rozhodla jsem se pro JQ
289. Cenově i v diskusích na tom byla dobře. Našla jsem jediné dvě výtky a
to můžu potvrdit, že trochu oprávněné. Jsou
to detaily, ale komplikují život: na vnějších dvířkách jsou hodně vidět otisky
prstů a všeho možného. Jako druhá výtka bylo uvedeno – stále při ruce manuál.
To už tak oprávněné není, protože trouba je chytrá jako opice a druhů vaření je
tam moc, včetně 6.smyslu. Základní ohřev a spouštění jednotlivých druhů vaření
jsem zvládla za den. Je to hezky logicky zvládnuté. Jen trochu komplikovaněji
než na co jsem byla zvyklá. Problém nastal, když jsem chtěla experimentovat s recepty.
Na jak dlouho a na kolik watů nastavit. Který druh vaření vybrat na recept.
Jedinou funkci co
postrádám, je udržování teploty. Manžel se zamiloval do výroby domácího sýra a
tam se udržuje pár hodin stálá teplota. To by se mi hodilo i na jogurty a
kynutí těsta. Jiná mw to zvládá, ale zase nemá to, co jsem chtěla já. Kdyby uměla úplně všechno, byla by asi i v jiné cenové relaci.
Přidám ještě jednu výtku, ta vadí mně. Dvířka jsou dost
neprůhledná a já nevidím (třeba při cripsu) jak na tom kůrčička je. Musím
otevřít dvířka, zkontrolovat a pokračovat. Dobu odhadnutou nemám, tak to je na
víc pokusů. Určitě by se mi to hodilo i při jiném vaření. Nevím, jestli
neprůhlednost dvířek je součástí všech současně prodávaných mikrovlnek.
S vařením zatím experimentuji, nemůžu sehnat dostatek
receptů, abych využila všechny funkce. Tak vymýšlím. Neznala jsem ani vaření v páře,
i to bude chtít nějakou zkušenost. První vařená rýže mě nadchla, druhá, vařená
stejně - byla na kaši. Stejný druh rýže, myslím, že i stejný postup. To si asi
ale jen myslím. Někde se mi vloudila chybka.
Právě jsem vyndala chlebové krutony pečené na crispu, v míse
mi kyne škvarkový chléb (asi zvolím kombinovaný horkovzduch), na večeři chystám
pro manžela karbanátky na crispu a pro mě dietnější plněnou špagetovou dýni na
páře. Držím si palce, aby to dopadlo dobře.
Tahle mikrovlnka se určitě zařadí mezi mé oblíbence v kuchyni.
Hned vedle tyčového mixeru a strouhače
zeleniny. Samozřejmě nemůžu vynechat myčku a už historický mixer Moulinex,
kterému venku říkali „uno-dos-tres“. Umí namixovat na pár stisků úplně všechno díky
hodně ostrým nožům. Trochu si vypomáhám tyčovým, ale není to ono. Jsou jídla na která vyndávám uno-dos-tres a doufám,
že vydrží ještě dlouho.
Žádné komentáře:
Okomentovat