čtvrtek 10. prosince 2015

Vánoční pečení II - slané.



Slané pečení. Je fajn, když vydrží do Silvestra, ale to se nám málokdy podařilo. Později jsem část poctivě schovala a vyndala až na Silvestra, aby bylo co zobat. Dávky jsou to obří, ale všichni rádi proloží sladké vánoční orgie něčím pikantním. Nemyslím si, že by bylo zdravější než sladké cukroví, je to ale příjemná změna. Peču stejně jako sladké na cca 175st. Všechny druhy potřu rozšlehaným bílkem a sypu různě kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky, pepřem, paprikou, mám ráda i koření na bylinkové máslo a samozřejmě nesmí chybět strouhaný sýr.

Sýrové klasik: 800 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, sůl, 400 g tvrdého sýra (já dávám Eidam), 400 g tuku, 4 žloutky, 20 polévkových lžic mléka (já to beru odhadem, naleji cca 20ml a pak při zpracovávání dolévám).  Z těsta hned tvořím tyčinky, z vyváleného těsta cca 3mm - dlouhým pravítkem a rádýlkem. Letos jsem dala kmín, nahoru hojně strouhaného sýra. Peču cca 25 min. Tyčinky by měly být po vystydnutí  křehké. Je to opravdu veliká dávka.
Když byly děti ještě doma, z toho těsta jsem tvořila i minipizzy. Vykrojila cca 2,5 cm kolečko, to jsem natřela kečupem smíchaným s rozetřeným česnekem a kapkou oleje. Nahoru jsem dala kousíček tvrdého salámu, kolečko olivy a zasypala strouhaným sýrem. 

Sýrové s nivou: 300 g nivy, 900 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 360 g tuku, 4 celá vejce a 1 žloutek. Ostatní stejně jako u tyček klasik, sypala jsem sezamem a strouhanou nivou smíchanou s eidamem.  Tyto tyčinky chutnají všem a asi nejvíc. 

Tyto dva druhy peču každý rok a stejně tak každý rok experimentuju s dalšími druhy. Letos padla volba na tavené sýry. Další recepty jsou už na umírněnější množství.

Čtverečky z taveného sýra: 125 g hladké mouky, 125 g Hera, 125 smetanového taveného sýra (já dala Apetito a gramáž dorovnala Kiri, sůl. Vykrájela jsem čtverečky a  sypala loupanou slunečnicí. Když se dají chladné do horké trouby nafouknou se jako malé polštářky.

Apetito sušenky: 1 polévková lžíce solamylu, 2 kostky Apetita, 2 vejce, 250 polohrubé mouky, sůl, provensálské koření (já ale dala koření na bylinkové máslo). Sýr se utře s vejci, solí a solamylem, postupně se přidá mouka. Těsto vyvaluji malinko vyšší  cca 5mm. Rádýlkem jsem vykrájela malé tyčinky, sypala kořením na bylinkové máslo. Letos jsou asi nejslabším článkem, jsou moc tvrdé, ale i tak jim dávám přednost před sladkým.

Gran Moravia: 100 g polohrubé mouky, 6 polévkových lžic studeného másla (možná i trochu víc – když se směs špatně spojuje), 2 žloutky, 80 g strouhané Gran Moravie (samozřejmě může být i parmazán), sůl, špatka pepře. Všechno zpracuji dohromady, vytvaruji váleček v průměru cca 5 cm a dám ztuhnout do lednice. Pekla jsem je až druhý den, tak byl váleček opravdu tvrdý. Maximálně ostrým nožem nakrájím  kolečka cca 3mm silné a na plechu je napříč zmáčknu vidličkou.

Až objevím v receptech tyčinky, které mám od začátku pracovně nazvané „Sušenky Ivo“, přidám je sem.  Ivovi je pekla moc hodná asi devadesátiletá paní a jsou taky moooc dobré, letos na ně ale moje volba nepadla. Zatím nepadla, času do vánoc je zatím dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat