Déšť po tropických dnech poznamenal zeleninu a je potřeba s tím
něco udělat. Hodně rajských je po pár dnech popraskaných a dlouho by
nevydržely. Obešla jsem zahradu a
sklidila všechno, co by se k nim mohlo hodit. Trouba je připravená,
rukavice potřebné ke zpracování chilli papriček taky, tak jsem se do toho
pustila.
Na zapékací mísu jsem nakrájela:
100 g tomatillo verde
150 g zelených rajčat
100 g chilli papriček, nijak poctivě nečištěných, pár semen jsem
nechala
1 kg rajčat u kterých vždy vykrajuju tvrdá místa kolem
stopky
Přidala jsem:
0,5 polévkové lžíce soli
2 polévkové lžíce cukru
100 ml obyčejného octa (kvasného)
100 ml oleje řepkového, může být i olivový
Poměrně dost bylinek: tymián, bazalka, estragon
Asi tak hodinu jsem všechno pekla v troubě na
200 st. Po upečení jsem zeleninu rozmixovala, přelila na pánev a vařila, aby se
odpařila tekutina.
Teď už jen přelít do skleniček a sterilizovat v mikrovlnce.
Počítám na malé skleničky asi tak 1-2 minuty. Obrátím dnem vzhůru a nechám
vychladnout.
Příště přidám česnek který milujeme, ale asi budu opatrná.
Někde jsem četla, že při konzervaci se kombinace česnek a olej se nemá ráda. Mírně
řečeno. V článku to bylo popsáno jako důrazné varování před možností otravy.
Česnek jsem dřív přidávala bez obav snad do všeho slaného nakládání, po
přečtení jsem trochu znejistěla.

Žádné komentáře:
Okomentovat