pátek 21. srpna 2015

Džem z pečených rajčat s chilli papričkou.



Déšť po tropických dnech poznamenal zeleninu a je potřeba s tím něco udělat. Hodně rajských je po pár dnech popraskaných a dlouho by nevydržely.  Obešla jsem zahradu a sklidila všechno, co by se k nim mohlo hodit. Trouba je připravená, rukavice potřebné ke zpracování chilli papriček taky, tak jsem se do toho pustila.

Na zapékací mísu jsem nakrájela:
100 g tomatillo verde
150 g zelených rajčat
100 g chilli papriček, nijak poctivě nečištěných, pár semen jsem nechala
1 kg rajčat u kterých vždy vykrajuju tvrdá místa kolem stopky

Přidala jsem:
0,5 polévkové lžíce soli
2 polévkové lžíce cukru
100 ml obyčejného octa (kvasného)
100 ml oleje řepkového, může být i olivový
Poměrně dost bylinek: tymián, bazalka, estragon

Asi tak hodinu jsem všechno pekla v troubě na 200 st. Po upečení jsem zeleninu rozmixovala, přelila na pánev a vařila, aby se odpařila tekutina.
Teď už jen přelít do skleniček a sterilizovat v mikrovlnce. Počítám na malé skleničky asi tak 1-2 minuty. Obrátím dnem vzhůru a nechám vychladnout. 

Příště přidám česnek který milujeme, ale asi budu opatrná. Někde jsem četla, že při konzervaci se kombinace česnek a olej se nemá ráda. Mírně řečeno. V článku to bylo popsáno jako důrazné varování před možností otravy. Česnek jsem dřív přidávala bez obav snad do všeho slaného nakládání, po přečtení  jsem trochu znejistěla.

Žádné komentáře:

Okomentovat