pátek 25. září 2015

Recepty na konzervování tomatilla verde.

Před prvními mrazíky jsem se pustila do zavařování zeleniny v ohrožení. Jako první na řadu přišlo tomatillo. Sklidila jsem 5 kilo čisté váhy po odstranění slupek a omytí.

Pečená tomatillo salsa.
Původní recept jsem upravila podle naší chutě.
http://foodinjars.com/2013/09/small-batch-roasted-tomatillo-salsa/

Suroviny:
700g tomatillo
5 stroužků česneku
1/2 hrnku drobně krájené cibule
3 chilli papričky, nahrubo nasekaná (nebo podle odvahy)
3 lžíce limetkové šťávy (koncentrát)  
1 čajová lžička mletého koriandru
1 lžíce mořské soli
1 lžíce cukru
špetka mletého římského kmínu 
1 čajová lžička pepře
čerstvé oregano (nebo čerstvý koriandr)

Postup:
Předehřeju troubu na 200 stupňů C.

Nakrájím očištěná, omytá tomatilla na polovinu a dám řeznou stranou na pekáč. Přidám stroužky česneku. Peču cca 15-20min (dokud nezačnou hnědnout)

Přendám naběračkou i s česnekem do hrnce, kde se budou mixovat.

Do tekutiny, která při pečení tomatilla pustila, nasypu cibuli a chilli papričky a ještě pár minut peču. Cibule a paprička změkne, tekutina se mírně odpaří. Kdyby jí zůstalo moc, je lepší jí nechat a hustotu salsy podle potřeby naředit.

Všechny suroviny dám do hrnce k pečeným tomatillům a mixuju mírnou rychlostí, nesmí vzniknout kaše!

Salsu přivdu k varu. Naplním horkou směsí skleničky, 15min sterilizuji ve vodní lázni.

Podle původního receptu je trvanlivost této salsy až jeden rok. Hodně ubírám na okyselení, ukládám do lednice a i kdyby byla skladovatelná rok, stejně do pár týdnu zmizí. 

Tomatillo Salsa
Opět recept upravený, ale základ receptu
 http://marriedwithdinner.com/2008/11/03/green-in-the-bank/

1,5 kg tomatillo, krájené (váha po oloupání a omytí)
1/2 hrnku nakrájené cibule
6 chilli papriček (podle odvahy)
6 stroužků česneku, lisovaného
1 lžička pepře (v receptu římský kmín, na mě moc aromatický a dala bych ho maximálně špetku)
1 lžička oregano
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
125 ml jablečného octa
 5 lžic limetkového koncentrátu

Ve velkém hrnci jsem směs všeho přivedla k varu. Pak jsem snížila teplotu a 10 min dusila.
V hrnci jsem směs rozmixovala a znovu přivedla k varu. Vždycky v této části receptu ochutnávám a přidávám koření podle chutě.

Hotovou salsu jsem nalila do připravených sklenic,  odstranila vzduchové bubliny a otřela okraj. Po zavíčkování jsem sterizilovala 15 min ve vodní lázni (15 min po vložení do vařící vody)

(Vím, že před konzervaci musí být chuť hodně výrazná a až skladováním postupně nabere na jemnosti. Tato salsa je kyselá opravdu hodně. Příště snížím kyselé suroviny na polovinu. Stejně tak se mi zdá hodně řídká a tak asi podle potřeby odeberu tekutinu, která vznikne při dušení. Redukovat nejde, protože tomatillo by se dusilo moc dlouho. I když jsem okyselující složky ponížila, tak si se skladovatelností hlavu nelámu. Skladuju v chladu a množství je tak malé, že ho brzo sníme)

Nakládané tomatillos.
Na styl našich našich nakládaných okurek.

500 g tomatillo (loupané, omyté, krájené na polovinu nebo na čtvrtiny.)

Nálev:
1 litr vody
250 ml octa
1 lžička kyseliny citronové
150 g cukru
25 g soli

Do každé zavařovací sklenice:
1 stroužek česneku
1/2 lžičky sušené oregano
1/2 lžičky celého kmínu
10 kuliček celého černého pepře

Celá tomatilla jsem narovnala do sklenic, a zalila svařeným, horkým nálevem.Sterilizovala jsem 10 min ve vodní lázni.








Žádné komentáře:

Okomentovat