pondělí 21. září 2015

Sušená rajčata, marinovaná.



Letos jsem se pustila do sušení rajčat ve velkém.  Suším všechna dozrálá rajčata  která nestihneme zkonzumovat. Suším všechny odrůdy bez ohledu na barvu a chuť. Pokud se bude příští rok opakovat letošní léto, využiju na předsušení přirozené venkovní teplo a sluníčko.
Menší rajčata krájím napůl, větší na plátky silnější než jeden cm. Většinou je mi jedno jestli krájím podél nebo napříč. U větších, méně vhodných rajčat vykrajuji zelené, tvrdé u stopky. Rajčata neloupu, ale časem určitě vyzkouším i sušení loupaných.
Když nejsou předsušená venku, trvá sušení v sušičce téměř dva dny.  Plátky musí být  tvrdé. Protože je dál marinuji a nakládám, potřebuji, aby nasákly co nejvíc  marinády a proto musí být maximálně vysušená.  Sušičku mám nastavenou na maximu, tj. 70st.

Když je dosušeno připravím marinádu:
150 ml voda
100 ml octa
1 bobkový list
1 lžička cukru
1 lžička soli
4 ks plátků sušeného česneku
Bylinky co mám ráda: rozmarýn, oregano, bazalku, tymián, estragon.  Bylinky v různých poměrech a druzích podle nálady. Koření: 1 bobkový list, pár kuliček nového koření a stejně tak celého pepře.
Do misky dám plátky sušených rajčat, proložím bylinkami a zaleju marinádou. Rajčata musí být ponořená. Když marináda nevyjde, připravím další. Nechám odležet minimálně půl hodiny. Rajčata zvláční a nabydou objemu. Potom přileju 200 ml oleje, promíchám a nechám znovu odležet. V lednici klidně do druhého dne.
Po odležení rozdělím rajčata do skleniček přileju marinádu, včetně bylinek. Snažím se, aby obsah byl bez vzduchu. Skleničky plním cca 1-2 cm pod okraj. Zavíčkuju a v mikrovlnce zatáhnu víčka – na malou skleničku cca 1 min.

Zavařovat bych nemusela, po odležení jsou hned velice „jedlá“ , spíš jsou žravá. Zavíčkování jim ale dá chvíli odklad. Jen škoda, že se sušením tak zmenší a je jich stále málo.

Recept je odvozeninou spousty receptů. Ale to je u mě obvyklé. Vznikl po experimentování s nakládáním do oleje. Pro mě byla sušená rajčata po naložení jen do oleje a bylinek moc „kožená“ a nepřevzala dostatečně chuť bylinek. Musela jsem vymyslet způsob, aby zvláčněla a přijala víc chutí. To bylo možné jen pomocí marinády. Na začátku jsem vynechala nezbytný olej, ten jsem odložila až na konec přípravy. Do každého nakládání zeleniny musí přijít ocet a sůl, voda je proto, aby marinády bylo víc a nebyla tolik kyselá. Cukr pro vyrovnání chutí. Narazila jsem na nevhodnost kombinace čerstvý česnek a olej při zavařování zeleniny a co kdyby na tom bylo něco pravdy – proto používám česnek sušený. Ostatně se v sušičce suší velice snadno a poměrně rychle. Stejně tak jsem narazila na podmínku nakládání zeleniny a její konzervace octem. Nezbytně nutné kyselé prostředí pro bezpečnost konzumace naložené zeleniny. Nikdy jsem o tom moc nepřemýšlela, ale asi se časem dopracuji k tomu, že všechnu zeleninu zavařenou na delší dobu budu zalévat octem, doplňovat šťávou z citronu, špetkou kyseliny citronové…Zatím pro jistotu ukládám marinovaná, sušená  rajčata do lednice. Stejně tam dlouho nevydrží, jsou tak dobrá, že je brzo sníme. Zmiňuji se o tom proto, aby každý uvážil, jestli recept vyzkouší bez uložení do lednice.   

Dalším vhodným postupem je  uskladnění  usušených rajčat bez další úpravy do doby před konzumací. Naskládám do tvrda usušená rajčata do skleničky a hned zavíčkuji . Víčka nechám chytnout v mikrovlnce maximálně 1 minutu na malou skleničku. Na konečnou úpravu marinováním stačí hodina, dvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat