Letos jsem se pustila do sušení rajčat ve velkém. Suším všechna dozrálá rajčata která nestihneme zkonzumovat. Suším všechny
odrůdy bez ohledu na barvu a chuť. Pokud se bude příští rok opakovat letošní
léto, využiju na předsušení přirozené venkovní teplo a sluníčko.
Menší rajčata krájím napůl, větší na plátky silnější než
jeden cm. Většinou je mi jedno jestli krájím podél nebo napříč. U větších, méně
vhodných rajčat vykrajuji zelené, tvrdé u stopky. Rajčata neloupu, ale časem
určitě vyzkouším i sušení loupaných.
Když nejsou předsušená venku, trvá sušení v sušičce téměř
dva dny. Plátky musí být tvrdé. Protože je dál marinuji a nakládám, potřebuji,
aby nasákly co nejvíc marinády a proto
musí být maximálně vysušená. Sušičku mám
nastavenou na maximu, tj. 70st.
Když je dosušeno připravím marinádu:
150 ml voda
100 ml octa
1 bobkový list
1 lžička cukru
1 lžička soli
4 ks plátků sušeného česneku
Bylinky co mám ráda: rozmarýn, oregano, bazalku, tymián,
estragon. Bylinky v různých poměrech
a druzích podle nálady. Koření: 1 bobkový list, pár kuliček nového koření a
stejně tak celého pepře.
Do misky dám plátky sušených rajčat, proložím bylinkami a
zaleju marinádou. Rajčata musí být ponořená. Když marináda nevyjde, připravím
další. Nechám odležet minimálně půl hodiny. Rajčata zvláční a nabydou objemu. Potom
přileju 200 ml oleje, promíchám a nechám znovu odležet. V lednici klidně
do druhého dne.
Po odležení rozdělím rajčata do skleniček přileju marinádu,
včetně bylinek. Snažím se, aby obsah byl bez vzduchu. Skleničky plním cca 1-2
cm pod okraj. Zavíčkuju a v mikrovlnce zatáhnu víčka – na malou skleničku cca
1 min.
Zavařovat bych nemusela, po odležení jsou hned velice „jedlá“
, spíš jsou žravá. Zavíčkování jim ale dá chvíli odklad. Jen škoda, že se
sušením tak zmenší a je jich stále málo.
Recept je odvozeninou spousty receptů. Ale to je u mě
obvyklé. Vznikl po experimentování s nakládáním do oleje. Pro mě byla sušená
rajčata po naložení jen do oleje a bylinek moc „kožená“ a nepřevzala dostatečně
chuť bylinek. Musela jsem vymyslet způsob, aby zvláčněla a přijala víc chutí.
To bylo možné jen pomocí marinády. Na začátku jsem vynechala nezbytný olej, ten
jsem odložila až na konec přípravy. Do každého nakládání zeleniny musí přijít
ocet a sůl, voda je proto, aby marinády bylo víc a nebyla tolik kyselá. Cukr
pro vyrovnání chutí. Narazila jsem na nevhodnost kombinace čerstvý česnek a
olej při zavařování zeleniny a co kdyby na tom bylo něco pravdy – proto používám
česnek sušený. Ostatně se v sušičce suší velice snadno a poměrně rychle.
Stejně tak jsem narazila na podmínku nakládání zeleniny a její konzervace
octem. Nezbytně nutné kyselé prostředí pro bezpečnost konzumace naložené
zeleniny. Nikdy jsem o tom moc nepřemýšlela, ale asi se časem dopracuji k tomu,
že všechnu zeleninu zavařenou na delší dobu budu zalévat octem, doplňovat
šťávou z citronu, špetkou kyseliny citronové…Zatím pro jistotu ukládám marinovaná, sušená rajčata do lednice. Stejně tam dlouho
nevydrží, jsou tak dobrá, že je brzo sníme. Zmiňuji se o tom proto, aby každý
uvážil, jestli recept vyzkouší bez uložení do lednice.
Dalším vhodným postupem je uskladnění
usušených rajčat bez další úpravy do doby před konzumací. Naskládám do tvrda
usušená rajčata do skleničky a hned zavíčkuji . Víčka nechám chytnout v mikrovlnce
maximálně 1 minutu na malou skleničku. Na konečnou úpravu marinováním stačí
hodina, dvě.


Žádné komentáře:
Okomentovat