pátek 25. září 2015

Vaření s tomatillem verde.



Tomatillo (co pěstuji já) je nakyslé chuti, tvarem připomíná rajče, jen nemá tolik šťávy. Dužnina je kompaktní s  malými zrníčky. Před zpracováním se oloupe vnější obal. Obal je zelená slupka která postupně hnědne a papírovatí. Po odstranění slupky zůstane plod, který připomíná zelené rajče. Vždy zůstane zelené. Když je přezrálé, mírně zežloutne. Plody (zbavené obalu) dám do vlažné vody (nejlépe s jarem) a omyju lepkavou vrstvičku. Potom tomatillo pořádně opláchnu vlažnou vodu a je připravené ke zpracování.

Tomatillo nesnáší dlouhý var. Proto ho přidávám do receptů tak, aby se tepelně zpracovávalo maximálně 20 minut. 

Ideální doplněk k tomatillu je čerstvý koriandr. U nás zatím zelený koriandr není v oblibě. Nesnáším jeho vůni, připomíná mi nějaký hmyz, který znám ze zahrady. Nemůžu si vybavit který to je, ale přesně vím, že tak páchne, když se rozmáčkne. Tak proto v mých receptech koriandr nahrazuji oreganem. Snad se mi chuť změní a začnu ho používat. Koriandr je dost nezastupitelný v mexické kuchyni. 

Komu vadí mírná kyselost může přidat na vyrovnání chutí cukr.

Nahořklost plodů je s největší pravděpodobností způsobená nevhodnými teplotami při pěstování. Při ideální teplotě kolem 20-25st. je chuť jen nakyslá. Po hořkosti ani stopa. Hořkost byla cítit hlavně při teplotách nad 30st. a teď,  kdy noční teploty jdou pod 10st. Chuť se vyrovná vhodným okořeněním bylinkami, okyselením, přidáním špetky cukru a soli. 


Skladování. Tomatillům nechte vnější slupky a uložte do chladu. Nejlépe ve vzduchotěsných nádobách. Vydrží po dobu několika týdnů až jeden měsíc. Mohou být rovněž zmrazeny celé nebo na plátky. Konzervované v kyselých nálevech vydrží i rok.

Použití:

Syrová - krájená, mixovaná, drcená do mnoha druhů studených omáček. Nezbytné do mexických sals. Dodávají svěží citrusovou příchuť.
Blanšírováná – do hrnce dejte tolik vody, aby plody byly ponořené. Přiveďte vodu k varu a vložte připravená tomatilla (bez slupky, omytá). Vařte přibližně 5 minut nebo dokud nezměknou. Sceďte a použijte celá nebo mixovaná do omáček. 
Grilovaná/pečená - vždy předehřejte troubu nebo gril.  Vložte plody a grilujte/pečte dokud se netvoří hnědé skvrny. Otáčejte. Čím víc je povrch tomatilla tmavší, tím víc kouřového aroma získáte. Nespálit! Používají se v kombinaci s grilovanou zeleninou, masem, mixované do omáček studených i teplých.
Pečení na pánvi - na těžkou pánev nalejte malé množství oleje a na rozpálený ojej vložte tomatilla. Opékejte dokud není slupka hnědá, přibližně 20 min. Nezapomeňte obracet. Použití je stejné jako u grilovaných. 












Žádné komentáře:

Okomentovat