Tomatilla zbavená slupky a omytá zpracovávám nejradeji do letních receptů které jsem si upravila podle našich chutí. Ve všech receptech používám množství podle toho, jak se na zahradě urodilo a podle toho, jak velký hlad je..
-Pečená zelenina. Vhodný doplněk k masu nebo jak jí mám ráda já – bez masa. Doplněná oblíbenými bylinkami jako je tymián, rozmarýn a hlavně oregano je to lahůdka. Na pečení zpracovávám hlavně směs zeleniny, co mi roste na zahradě – rajčata, papriky, cukety, chilli papričky. Kupuji cibuli, česnek (nepěstuji, máme velkou spotřebu a moje zahrada by nestačila). Na nakrájenou směs zeleniny naleju olej, osolím, opepřím, přidám oregano (rozmarýn, tymián) a dám do trouby na cca 200st. Když začne hnědnout horní vrstva zeleniny, přidám půlená tomatilla která směs zahustí a příjemně posunou chuť. Když směs zeleniny s masem, tak okořeněné maso prudce opeču na oleji a dávám pod směs zeleniny a vše peču tak, jak jsem psala.
-Další
recept z tomatilla je salsa. Po mexicku pálivá. Salsa je studená pikantní
omáčka, která se konzumuje s tortillou nebo jako příloha k masu. Můj
recept je jednoduchý. Nadrobno nakrájím tomatillo, rajčata, cibuli, chilli
papričku směs okořením čerstvým oreganem, solí a pepřem. Máme rádi česnek, tak
přidávám i česnek. Doleju trochu oleje. Tomatillo má příjemně nakyslou chuť tak
se šťávou z limetky šetřím. Je možné i použít mixer, ale tam
jsem opatrná. Cibule mixováním hořkne, tak jí přidávám do hotové drobně nakrájenou. Rychlost
mixování raději na minimum, nemám ráda pastu, mám ráda drobné kousky.
-Drůbeží
maso zapečené se salsou. Kuřecí prsa okořením, prudce opeču na oleji, přidám
salsu a dusím pod pokličkou maximálně 20 min.
-Zelená smažená rajčata.
Připravená tomatilla nakrájím na plátky silné cca 1,5cm, osolím,
opepřím, někdy přidám česnek. Obalím v klasickém trojobalu - mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka.
Do strouhanky přidávám drcené kukuřičné lupínky (cornflakes). Ty rozdrtím v mikrotenovém
sáčku válečkem. Smažím jako klasické řízky.

Žádné komentáře:
Okomentovat